Demostrant que hi ha una altra forma de fer economia

21 jul.

Els propers dies 8, 9 i 10 de setembre de 2011, se celebrarà a Barcelona el Congrés Fundacional de la Xarxa Intercontinental de Promoció de l’Economia Social i Solidària: RIPESS Europa, una celebració que organitza i acull la XES, Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya a través de la implicació voluntària de persones vinculades a la XES.

Aquest esdeveniment aplegarà a la ciutat de Barcelona 150 representants de l’Economia Social i Solidària, procedents d’Alemanya, Àustria, Bèlgica, Catalunya i Espanya, Flandes, Hongria, Itàlia, Luxemburg, Portugal i Suïssa, així com representants de xarxes europees del desenvolupament local, la integració social, el consum responsable, el desenvolupament rural, el comerç just, la recerca en l’economia social i solidària, el finançament ètic, etc.

Lima 1997, Québec 2001, Dakar 2005 i Luxemburg 2009, constitueixen les fites del procés constituent de RIPESS Intercontinental. Barcelona 2011 serà una ocasió per recordar que tenim ja un llarg camí de lluites i experiències que han marcat la història social i política europea.

El Congrés Fundacional de RIPESS Europa és també una ocasió per posar de relleu que davant la crisi actual, caracteritzada per la cobdícia, la competència i l’individualisme, s’aixequen els valors de la reciprocitat, la solidaritat i l’intercanvi igualitari.

Cada dia constatem com neixen i creixen, a Europa i arreu del món, milers d’experiències d’economia solidària: cooperatives productives autogestionàries, mercats solidaris, iniciatives de consum responsable i sobirania alimentaria, formes alternatives de finançament, bancs del temps, serveis de proximitat, iniciatives mediambientals i ecològiques, iniciatives de gènere i pedagògiques, canals de comerç just, associacions de desenvolupament local, empreses socials sostenibles, etc.

En totes les esferes de la vida econòmica, de la producció, de la comercialització, del consum i de les finances, apareixen noves organitzacions que s’obren camí i volen superar la lògica del benefici individual i del capital de l’economia mercantil i la burocratització i jerarquització del sector públic. És sobre aquests valors i experiències que podem i volem construir una economia i una societat mes justes i menys depredadores i excloents.

També creixen la voluntat i les pràctiques d’articulació i coordinació del conjunt d’aquestes iniciatives i de les plataformes, consorcis, federacions i xarxes que les representen. La creació actual de RIPESS Europa s’inscriu en aquesta perspectiva, i és una ocasió per afirmar que un altre model econòmic no només és possible sinó que, sobretot, és necessari.

Tota la informació del Congrés la trobareu en aquest blog i també a la web www.ripesseu.net.

Qualsevol dubte, proposta o voluntat de participar-hi activament es pot canalitzar a través dels correus del Congrés: info@ripesseu.net o bé comunicaciocongres@xes.cat

Una resposta to “Demostrant que hi ha una altra forma de fer economia”

  1. Joan LLuis 26 Juliol 2011 a 7:31 #

    Molt bé…us felicito a les que heu treballat aquest bloc,
    Espero s’animi durant el mes d’agost.
    Estar de vacances no vol dir deixar de pensar, sentir o estimar.
    Potser són coses que encara es poden fer millor.
    Ho proveu?
    JLl

Deixa un comentari